Medlemmarna i Vardagsrummet, Sten-Olof Hellström och Ann Rosén, ordnar en tvådagars minifestival i samband med Österlen lyser, 4-5 november. Efter Gerlesborg och Piteå satsar nu RANK på en tredje medlemsträff med arrangörsdiskussioner under lördagen 5 november vid 15. Träffen är öppen för deltagande på plats, men också via stream för de som inte har möjlighet att komma.
Festivalen Glowing Electronics kommer att bjuda på lysande elektronisk livemusik, video och kodad musik av ljudmagiker och kompositörer från när och fjärran, verk skrivna av bland annat Lise-Lotte Norelius, Giovanni Onorato, Mari Kretz, Peter Schuback, Jakob Riis, Leo Nilsson, Pär Johansson, Girilal Baars, Philippe Boix-Vives, Eva Sidén, Fabian Svensson, Sten-Olof Hellström, Ann Rosén. Dessutom framför elever från Österlenskolan ett nytt elektroniskt verk!
Under festivalen får också uppleva hur Jakob Riis trollar fram omöjliga ljudlandskap som varsamt utforskas tillsammans med publiken. Eva Sidén framför sin flerkanaliga ljud- och videoinstallation ”Landscape Spirit” med animerade 3D objekt samt en performance för piano och EAM. Ann Rosén framför ”Candela” genom att manipulera levande ljus som styr en synthesizer skapar hon en säregen elektronisk musik där skuggor skapade av publiken blir till en del av verkets partitur. Lise-Lotte Norelius omfamnar publiken med sin rumsliga elektronmusik. Fler liveakter är på gång; ett detaljerat program läggs ut här.
Under lördag eftermiddag är det dags för ett samtal bland RANK-medlemmar och andra intresserade. Tidigare har vi bland annat talat om vad geografin och platsen betyder för den konstmusikaliska verksamheten. Vardagsrummet vill lyfta frågan på vilka sätt vi närma oss vår publik. Finns det alternativa konsertformer som gör det lättare för en oinitierad publik att ta till sig experimentell musik? Alternativa konsertformer som till exempel en EAM-fika, där publiken småpratar med varandra och dricker kaffe under konserten, har enligt Vardagsrummets erfarenhet lett att ryktet spritt sig och de får allt fler besökare till kommande event. Den största utmaningen är att få publiken att komma till konserterna, väl på plats brukar nyfikenheten ta över. Finns det spännande alternativ till den klassiska konsertformen? Är kanske folk utanför storstäderna mer öppna för experimentella arrangemang, av både innehåll och form? Detta och en hel del annat kommer vi diskutera på lördagens RANK-träff!