Birgit Ulher (DE) Nicolas Collins (US) Amina Nocine (SWE) i Västerås 22 mars

Lördag 22 mars blir det !Trumpet + Trumpet! på Nya perspektiv i Västerås, två trumpeter med två väldigt olika tillvägagångssätt: en elektronisk, den andra akustisk. Medan Nic Collins arbetar med ett datorprogram och ihopkopplad hårdvara, använder Birgit Ulher metallark, radioapparater, mjölkskummare och andra vardagsföremål. Den diametralt motsatta ljudproduktionen leder till förvånansvärt liknande ljudresultat.

Född och uppvuxen i New York, tillbringade Nicolas Collins flera år i Europa, där han var konstnärlig ledare för STEIM (Amsterdam) och DAAD-stipendiat i Berlin. Han är professor vid avdelningen för ljud vid School of the Art Institute of Chicago och forskningsstipendiat vid Orpheus Institute (Gent). Som en tidig användare av mikrodatorer för liveframträdanden arbetar Collins även med hemmabyggda elektroniska kretsar och traditionella akustiska instrument. Hans bok Handmade Electronic Music – The Art of Hardware Hacking (Routledge), nu i sin tredje upplaga, har påverkat den framväxande elektroniska musikscenen världen över.

Birigit Ulher har sedan tidigt 80-tal varit verksam som frilansmusiker i Hamburg. Inledningsvis studerade bildkonst, vilket fortfarande har ett stort inflytande på hennes musik. Ulher arbetar främst med att utöka trumpetens ljudmöjligheter och har utvecklat sina egna utökade tekniker och förberedelser för att skapa dessa ljud. På senare tid har hon även arbetat med video och ljudinstallationer. Hon uppträder både solo och med sina fasta ensembler samt samarbetar med dansare, bildkonstnärer, tonsättare och musiker från hela världen i både långvariga och tillfälliga projekt. Ulher har framträtt på festivaler och hållit workshops i Europa, USA, Sydamerika, Ryssland, Mellanöstern och Australien. Hon har också gett ut ett flertal skivor.

Amina Hocine är en svensk tonsättare, ljudkonstnär och instrumentbyggare. Hon skriver akusmatisk och noterad akustisk musik som utforskar upprepning och minimala harmoniska rörelser. Hennes senaste arbete har kretsat kring en självkonstruerad orgel bestående av VVS-komponenter, som producerar hypnotiska droner med kraftiga psykoakustiska effekter. Med inspiration från andlig vetenskap väver hon detaljerade klangfärger som uppmuntrar till djupt lyssnande. Hon har spelat runtom i Europa och är i april inbjuden till GRM i Paris för att framträda med ett stycke.

Klubb 19 serveras från 18.30-22.00.
Lokal: Slottsgatan 19, Västerås.
Tid: Klubb ifrån 18.30 artister på scen: 19.00
Entré: 120kr, studerande 100kr. (inkluderar medlemsavgift)
Entré för medlemmar: 100 kr / studerande 80 kr
Medlemsavgift: 20kr/år
Medlemmar som är 18 år eller yngre får alltid fri entré!

Share this…
Rulla till toppen