Fylkingen blir av med sina lokaler!

Med bestörtning har vi nåtts av beskedet att Fylkingens hyresvärd AFA Fastigheter säger upp föreningens hyreskontrakt – efter 36 år som trogen hyresgäst!

Fylkingen har haft sina lokaler i Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm sedan 1986. För tio år sedan gjordes omfattande renoveringar och ombyggnationer som föreningen själv bekostade för att värdigt bedriva och utöka verksamheten. Fastighetsägaren gav i sin tur ett löfte om att hålla nere hyran under en tioårsperiod. Fylkingen har på så sätt varit beredda på en kraftig höjning av hyran, vilket de också ekonomiskt har planerat för och stått i dialog med AFA Fastigheter.

Bolaget har sedan gjort en plötslig ändring i dialogen och riktat frågan mot att inte störa andra hyresgäster i huset. Fylkingen – som har haft samma typ av verksamhet i huset sedan nästan fyra decennier – måste nu anpassa och ändra sin verksamhet. Alternativet är att själv bekosta ombyggnationen av ett så kallat flytande golv, vilket är en stor utgift och utan garantier för att det tillräckligt isolerar. Istället för att som hyresvärd själv ta ansvar för husets olika behov och verksamheter väljer alltså AFA att inte förlänga kontraktet.

Som det ser ut nu måste Fylkingen hitta nya lokaler och flytta hela verksamheten till senast sista juni 2023. Under sin snart hundraåriga historia har Fylkingen flyttat flera gånger, men aldrig har de levt så länge på en och samma plats och arbetat in en scen som inte bara har rykte i Stockholm eller Sverige utan också internationellt. Det handlar om ett mycket ansvarslöst, brutalt beslut från AFA Fastigheter. När Fylkingen skrev på kontraktet på 1980-talet var det Stockholm Stads lokaler.

RANK följer upp processen och är med och kämpar för en ny fristad. När föreningen fick beskedet var de fullt upptagna med att planera för sitt nittoåriga födelsedagskalas 2023. Fyl Kingen is not dead!

Share this…
Rulla till toppen