Konsekvensernas tid

Det har inte gått någon förbi att vi befinner oss i ett tämligen unikt tillstånd. Konsekvenserna av Covid-19 är ännu inte i sikte och det innebär i sin tur att hela samhället accelererar, vilket vi ser i realtid. Det kallas infodemi.

Att behålla lugnet är det vi alla skulle må bäst av, först och främst i sinnet. Men det kommer också att handla om en paradoxal acceleration i form av ett rent fysiskt lugn som vi kommer känna av i form av ökad social distansering. RANK var knappast först ut med att uppmana sina medlemmar att strängt följa Folkhälsomyndigheten och regeringens restriktioner att inte arrangera konserter med fler än 500 i publiken. Det är inte riktigt våra siffror.

Men trots allt så innebär detta med största säkerhet att fler och fler kommer att stanna hemma, oavsett om taket ligger på 500 eller 50. Hela det svenska musiklivet drabbas just nu av detta. För oss i synnerhet att kommande festivaler kan drabbas och att den begränsade rörligheten för musiker både in och ut ur landet redan känns av.

Alla riksförbund inom det fria musiklivet arbetar nu med att hjälpa varandra kring hur vi kan möta upp detta och för att samla oss kring strategier. Den största utmaningen är den att det inte finns mycket till historiska referenser och erfarenheter att ta hjälp av. Situationen är helt enkelt unik och därför måste alla hjälpas åt. Än så länge råder en stor ovisshet kring kompensationer för musik- och kultursektorn. Vid stora scener och bokningar finns betydligt mer detaljerade kontrakt än de vi normalt skriver, men även i dessa större fall kommer det säkerligen att bli juridiska strider. Kulturministern har inte visat några framfötter än så länge. Det här är naturligtvis väldigt frustrerande eftersom vi nästan helt och hållet består av frilansande personer som inte sällan arbetar utifrån muntliga avtal och mailkonversationer.

RANK kommer att hålla er uppdaterade kring vad som händer och hur vi agerar. Håll gärna utkik på vår Facebook- och hemsida eftersom det ibland kommer att gå snabbt i svängarna. Det som är mest frustrerande i ett samhälle i panikläge är att rykten och spekulationer blir fakta och tolkas som antingen hopp eller domedag.

Detta är vad Kulturrådet säger idag 20-03-13, vilket inte är lika tydligt som exempelvis Norges kulturråd, som på deras hemsida redan nu bedyrar att det inte kommer att krävas återbetalningsskyldighet under dessa extrema omständigheter. Men vi tror inte det behöver betyda oro.

Tveka inte att ta kontakt med oss när det handlar om problem som ni hamnar eller eventuellt kommer att hamna i. På detta sätt kommer vi också på snabbare sätt få reda på vilka typer av frågor vi kan lyfta och hjälpa till med.

Share this…
Rulla till toppen