Remissyttrande från MAIS

Samarbetsorganet för riksförbunden inom det ideellt organiserade musiklivet Musikarrangörer i Samverkan (MAIS) har lämnat remissyttrande på utredningen av den så kallade Kultursamverkansmodellen. MAIS har fokuserat på att musikarrangörerna står utanför medelstilldelningen och därför i praktiken också utanför kultursamverkansmodellen. Utredningen fokuserar på ökad samverkan mellan stat, region och kommun men bjuder inte in det fria kulturlivet.

Betänkandet lyfter bland annat fram att ”förslagen ska öppna för en utveckling där kulturen på ett annat sätt än i dag genomsyrar stora delar av samhällsverksamheten. Fler måste få möjlighet att ta del av en större mångfald av kulturyttringar än i dag. Kulturens ekologi är stadd i förändring och kulturpolitiken måste ge utrymme för denna dynamiska utveckling”.

MAIS anser att en förnyelse av kulturyttringar som ger ökad mångfald av uttryck och inkludering och som genomsyrar samhällsverksamheten kommer underifrån. Det är knappast våra institutioner eller stat, kommun och region som utvecklar nya uttryck för och hur musiken framförs, skapas, komponeras, improviseras eller förpackas. Det måste skapas större delaktighet och mer resurser så att det fria och ideellt organiserade kulturlivet kan ingå i Kultursamverkansmodellen och bidra till att kulturen når ut i hela landet.

Remissyttrandet kan läsas här MAIS_Remissvar SOU-2023_58

Share this…
Rulla till toppen