Hearing om det nutida musikfältets villkor, Göteborg 17 november

På Folkteatern i Göteborg, fredag 17 november, kl 13-16, bjuder föreningen Levande musik in till samtal om den nutida musikens villkor, om bristen på långsiktiga stödformer och våra möjligheter till internationalisering. Den här gången är det företrädare för den samtida experimentella konstmusiken som är avsändare, men ämnet gäller naturligtvis större sektioner inom musiklivet.

Elsbeth Bergh hälsar er välkomna och presenterar inbjudna gäster samt berättar om frågeställningarna för dagen. Samtalet kommer modereras av Gunilla Kindstrand som lockar fram en diskussion där olika erfarenheter av fungerande strukturer presenteras, men också vilka utmaningar som finns för arrangörer. Därefter blir det en paus med fika, mingel och plats för enskilda samtal. Efter pausen övergår vi en stund till engelska och lyssnar till Christine Fischer, konstnärlig ledare för Neue Vocalsolisten, som kommer att berätta om den väletablerade festivalen ECLAT i Stuttgart och om de strukturer som finns runt den festivalen.

Bland de medverkande finns musikern Ivo Nilsson som tar upp huvudfrågor som bristen på långsiktiga stöd och (o)möjlighet till framförhållning, internationalisering av det svenska konstmusiklivet och därmed tillgång till större internationella fonder. Bjørnar Habbestad, ledare för NyMusikk i Norge, berättar om deras erfarenheter av stödformer och kommer för dagen även att företräda Kulturdirektoratet och berätta om hur det norska kulturrådet tänker kring satsningar på den nutida musiken. Från vårt håll kommer Ingrid Skare som är enhetschef vid Enheten för bidrag till fri konst och litteratur vid Kulturrådet. Sedan kommer också representanter från Förvaltningen för kulturutveckling vid Västra götalandsregionen, Annika Broman, Chinaski Nymark, Nina Vilnegård och Jenny Wilhelmsson.

Panelen kommer också att öppna upp och låta samtalet fortsätta där olika aktörer med intresse för frågorna befinner sig i publiken: Malin Bång, tonsättare och lektor vid Enheten för musik på Göteborgs universitet, Anna Livion Ingvarsson från Ideell Kulturallians, Hans Davidsson från Göteborgs orgelakademi, Johan Redin och Karin Starre från RANK, Helena Wessman, bland annat ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien och Tove Bagge, representant för KVAST.

– Och icke att förglömma alla ni i publiken!

Välkomna till Folkteatern i Göteborg, fredag 17 november, kl 13-16.

Efter samtalet hälsar Levande Musik er välkomna till Göteborgs domkyrka kl. 19 och en konsert med Neue Vocalsolisten där de framför verket Immaterial av Chaya Czernovin och som inleds med ett anförande av tonsättaren.

Share this…
Rulla till toppen